De start van het nieuwe schooljaar: hoe plaats ik leerlingen in de nieuwe klassen?

Elk jaar worden per 1 augustus de portfolio’s van alle leerlingen gearchiveerd. Het schooljaar is dan immers afgerond, waardoor iedereen in het nieuwe schooljaar weer begint met een nieuw en leeg portfolio.

Aan het begin van het nieuwe schooljaar moeten als eerste de nieuwe klassen worden aangemaakt en daarna gevuld met (nieuwe) leerlingen. Hoe werkt dat? We maken een onderscheid tussen klassen met leerjaar 1 en de overige klassen. Leerjaar 1 zijn nieuwe leerlingen, en de overige klassen zijn leerlingen die een jaar verder zijn. Van de leerlingen die school hebben verlaten blijven de portfolio’s gewoon gearchiveerd. Dit zullen vooral de groep 8 leerlingen zijn.

Klassen met leerjaar 1 moeten als nieuwe klas worden toegevoegd en gevuld met nieuwe leerlingen. Vanuit de beheeromgeving klik je gewoon op ‘klas toevoegen’. Nadat je de klas hebt aangemaakt vul je deze met nieuwe leerlingen door op de klas te klikken en je eerste leerlingen toe te voegen.

De overige klassen kunnen eenvoudig worden gekopieerd van het jaar ervoor. Dit zijn immers klassen met leerlingen die gewoon een jaar verder zijn. Kies daarvoor vanuit de beheeromgeving voor ‘klassen kopiëren van vorig jaar’. Zodra de nieuwe klassen zijn gecreëerd kunnen de leerlingen worden toegevoegd. Ga daarvoor naar ‘groepen’ en selecteer het vorige schooljaar. Klik vervolgens op de groep die je wilt overzetten en kies voor ‘gebruikers overzetten naar nieuw schooljaar’. Selecteer de leerlingen en docenten en de klas waarnaar deze overgezet moeten worden en je klas is gevuld met je (selectie van) leerlingen van vorig jaar.